© FVV Rosenbach/ Vogtl. e.V.

Kleines Fleischereimuseum Kürbitz

W skrócie

Tutaj sklep mięsny Zschäck prezentuje różnorodne narzędzia z branży, którą zajmuje się od pokoleń.

W XVIII wieku w budynku mieścił się warsztat kołodziejski. Później rodzina Spranger zbudowała salę klubową i przekształciła ją w pub z kręgielnią i własnym sklepem mięsnym. W 1955 r. Karl i Lydia Zschäck kupili nieruchomość i prowadzili pub oraz sklep mięsny. Ich syn Bringfried Zschäck i jego żona przejęli sklep mięsny w 1960 r. i prowadzili go do 2000 r. Od 2000 r. restaurację i sklep mięsny prowadzi trzecie pokolenie, bracia Detlev i Jens Zschäck. Podobnie jak w dawnych czasach, tradycyjne regionalne potrawy Vogtland, takie jak pieczona krew i słodko-kwaśne plamy i wiele innych, są nadal produkowane i gazowane.

Zainteresowani rzemiosłem mogą zajrzeć do salonu wystawowego na życzenie w godzinach otwarcia karczmy lub sklepu mięsnego.

Na mapie

Kleines Fleischereimuseum Kürbitz
Oberweischlitzer Str. 5
08538 Reuth
Deutschland

Na mapie:
tel.: 037436 2495
faks: 037436 2740
mail:

    Najważniejsze informacje

    Dalsze kroki

    To też może Cię zainteresować