Strucla to król wszystkich świątecznych wypieków. A największy z nich – struclowy cesarz – pochodzi z Drezna. Tradycyjna Drezdeńska Strucla Bożonarodzeniowa jest czymś wyjątkowym i od 2010 roku jej nazwa podlega prawnej ochronie: wyrabiana ręcznie, bez margaryny i bez sztucznych konserwantów i aromatów. Przy pomocy tej listy możesz sprawdzić, czy leży przed Tobą oryginalna Drezdeńska Strucla Bożonarodzeniowa. Aby otrzymać certyfikat potwierdzający oryginalność produktu, ciasto musi zawierać składniki wymagane przez Stowarzyszenie Ochrony Strucli:
● rodzynki namoczone w rumie
● masło
● słodkie i gorzkie migdały
● kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
I mimo to: Każda z wypiekanych w jednej ze 110 drezdeńskich piekarni strucli smakuje inaczej. Ich smak zależy od indywidualnych mieszanek przypraw, które utrzymywane są w ogromnej tajemnicy i przekazywane w zakładach z pokolenia na pokolenie.
Polecamy: Przemierz szlak Oryginalnej Drezdeńskiej Strucli, łącznie z oprowadzaniem po piekarni i wizytą w Muzeum Strucli – przewidziana degustacja!